Plachtové haly a stavební povolení

Pokud plánujete postavit plachtovou halu pro své podnikání, skladování nebo sportovní aktivity, může vás zajímat, jaké jsou právní podmínky pro takovou stavbu. Potřebujete k tomu stavební povolení nebo stačí jen ohlášení? A co když chcete halu použít jen dočasně nebo ji přemístit na jiné místo? V tomto článku se pokusíme odpovědět na tyto a další otázky.

Co je plachtová hala?

Plachtová hala je lehká konstrukce z oceli nebo hliníku, která je pokryta odolnou plachtovinou z PVC. Jedná se o rychlé, levné a flexibilní řešení pro zastřešení různých prostorů, jako jsou skladiště, výrobní haly, garáže, hangáry, prodejny, sportovní areály, zemědělské objekty, stáje, dílny nebo rekreační zařízení. Plachtové haly se dají snadno montovat a demontovat, upravovat podle potřeb zákazníka a přemisťovat na jiné místo.

Jaké jsou právní podmínky pro stavbu plachtové haly?

Stavba plachtové haly se řídí stavebním zákonem č. 183/2006 Sb., který rozlišuje různé typy staveb podle jejich charakteru, velikosti a účelu. Podle toho se také odvíjí, jaký druh povolení nebo ohlášení je potřeba pro jejich realizaci.

Obecně platí, že plachtové haly nepotřebují stavební povolení, pokud splňují následující podmínky:

V těchto případech postačuje pouze ohlásit stavbu na příslušném stavebním úřadě a dodržet některé další podmínky, jako jsou např.:

  • Zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví osob při užívání stavby.
  • Zajištění ochrany životního prostředí při provozu stavby.
  • Zajištění stability konstrukce a pevnosti plachty.
  • Zajištění rovnosti terénu a kotvení stavby.

Pokud plachtová hala nesplňuje tyto podmínky, je nutné požádat o stavební povolení, které vyžaduje podrobnější dokumentaci a splnění dalších náležitostí.

Jaké jsou výhody plachtových hal?

Plachtové haly mají mnoho výhod oproti tradičním zděným nebo kovovým halám, jako jsou:

  • Rychlá a snadná montáž a demontáž- plachtové haly lze postavit během několika dnů nebo týdnů, podle velikosti a typu konstrukce. Na rozdíl od zděných hal nepotřebují žádné základy ani stavební povolení. Pokud potřebujete halu přemístit na jiné místo, stačí ji rozebrat a znovu sestavit.
  • Nízké náklady na pořízení i provoz- plachtové haly jsou cenově dostupnější než zděné nebo kovové haly, protože vyžadují méně materiálu a práce. Navíc mají nižší nároky na údržbu a spotřebu energie, protože jsou dobře izolované a světlopropustné.
  • Multifunkční využití- plachtové haly se dají použít pro různé účely, jako jsou skladiště, výrobní prostory, garáže, hangáry, prodejny, sportovní areály, zemědělské objekty, stáje, dílny nebo rekreační zařízení. Lze je také snadno upravit podle potřeb zákazníka, například změnit velikost, barvu, rozložení nebo vybavení.
  • Dlouhá životnost a odolnost- plachtové haly jsou navrženy tak, aby odolaly povětrnostním vlivům, mechanickému namáhání i chemickým látkám. Ocelové nebo hliníkové konstrukce jsou povrchově upraveny žárovým zinkováním nebo lakem pro zvýšení koroziivzdornosti. Plachtovina z PVC je pevná, stálobarevná a snadno opravitelná. Životnost plachtových hal se pohybuje od 15 do 30 let.

Kde si můžete objednat plachtovou halu?

Pokud vás plachtové haly zaujaly a chcete si je pořídit nebo pronajmout, máte na výběr z mnoha možností. Na internetu najdete řadu firem, které se zabývají prodejempronájmem nebo montáží plachtových hal různých typů a rozměrů. Při výběru firmy si dejte pozor na kvalitu materiálů, cenu, dodací lhůtu a zkušenosti s montáží.

Jednou z firem, kterou můžeme doporučit, je argoservis.cz, který se specializuje na plachtové haly a skladové stany. Tato firma vám nabízí následující výhody:

  • Široký sortiment- firma nabízí různé typy plachtových hal a skladových stanů pro různé účely a velikosti. Můžete si vybrat z obloukových nebo montovaných hal s plachtovinou od 300 do 900 g/m2.
  • Vysoká kvalita - firma používá kvalitní materiály a technologie pro výrobu a montáž plachtových hal a skladových stanů. Všechny konstrukce jsou stabilní, odolné a bezpečné. Všechny plachty jsou nepromokavé, ohnivzdorné a světlopropustné.
  • Rychlé dodání a montáž - firma má skladem přes 300 plachtových hal a přístřešků různých velikostí a barev. Firma zajišťuje rychlé dodání a profesionální montáž zdarma. Firma také zajistí vyrovnání případných terénních nerovností.
  • Výhodné ceny - firma nabízí plachtové haly za nejlepší cenu na trhu. Můžete si je pronajmout nebo koupit za výhodných podmínek. Firma také nabízí možnost splátkového prodeje nebo slevy za hotovost.

Plachtové haly jsou tedy skvělou alternativou k tradičním halám, které vám ušetří čas, peníze i starosti. Pokud potřebujete rychle a levně zastřešit své podnikání, sportovní nebo rekreační aktivity, neváhejte a objednejte si svou plachtovou halu ještě dnes!

Zpět do obchodu